Weseper kerk

Weseper kerk in vroegere tijden, klik op deze afbeelding voor een vergroting
 
Weseper kerk in vroegere tijden, klik op deze afbeelding voor een vergroting
 

 
‘Een unieke oude middeleeuwse kerk met een monumentale beukenboom op een fraai kerkplein en een oud kostershuis vormen het hart van het Sallandse kerkdorp Wesepe’ Naast de Sint Nicolaaskerk in Wesepe staat een informatiebord, net als hieronder.Informatiebord naast de kerk, klik op deze afbeelding zodat de tekst leesbaar wordt

Klik er op om meer over de geschiedenis van deze kerk te lezen.

Verder zullen de foto’s het verhaal van de kerk vertellen. Eerst drie “oude” foto’s, zwart-wit geschoten als gebruikelijk in die tijd. Helaas is het exacte jaar van de opnames niet bekend.
Het orgel in de St. Nicolaaskerk is in 1876 gebouwd door Holtgräve. Oorspronkelijk voor de Doopgezinde gemeente te Deventer. In 1894 is het orgel overgeplaatst naar Wesepe. In 1950 is het gerestaureerd door van Leeuwen uit Leiderdorp.
In het voorjaar van 2009 is de buitenkant van de kerk opnieuw op foto’s vastgelegd.
Binnenkort zullen hier nog wat foto’s verschijnen het nieuwe dorpsplein. Ook leuk om in te zien: Historisch Centrum Overijssel heeft een stuk in haar bezit van J. de Graaf, “Uit de kerkelijke Registers van Wesepe”

 


  

  
  
  
  


 

 

 

 

 

Waarschijnlijk was dit de laatste kans om dit karakteristieke kerkplein in deze hoedanigheid vast te leggen. Later in dit jaar (2009) is men namelijk begonnen met het omtoveren van het kerkplein tot verhard dorpsplein. Dit werd mede mogelijk door een schenking van mevrouw ten Broeke, en het in eigendom komen van Zalencentrum Wesepe bij de gemeente Olst-Wijhe, waardoor één groot dorpsplein kon ontstaan. 

In 2011 hield plattelandsvereniging Labor een fotowedstrijd, welke gewonnen werd door Jan Hofman. Hij legde de Sint Nicolaaskerk vast onder perfecte winterse omstandigheden:


Scroll to Top