Over Wesepe

De plaatsnaam Wesepe zou kunnen doelen op een drassige weide, afgeleid van het oud-germaanse “wisa” voor weide, en “apa” voor water.


LIGGING

Wesepe is een dorp in de gemeente Olst-Wijhe, in de Nederlandse provincie Overijssel. Het bestaat uit twee delen; de dorpskern en lintbebouwing langs de N348. Langs de N348 bevinden zich ook een aantal bedrijven, winkels en andere voorzieningen. Wesepe ligt ongeveer halverwege de plaatsen Deventer en Raalte, ten oosten van de twee hoofdkernen van de gemeente Olst-Wijhe.
In 2009 is de N348 om redenen van veiligheid en toegenomen verkeersintensiteit omgelegd ten westen van het gebied met lintbebouwing. De doorgaande weg loopt nu enkele honderden meters westelijker door de weilanden. Het dorp zelf ligt midden in de weilanden, die op hun beurt weer omringd zijn door een aantal landgoederen en bossen.
IN EN OM WESEPE
Het dorp kent al eeuwenlang een protestantse kerk. Het oudste gedeelte van deze kerk dateert van het begin van de 14e eeuw. Wesepe had een treinstation op de opgeheven spoorlijn Deventer – Ommen van de Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij Deventer – Ommen. Dit station werd geopend op 1 oktober 1910 en gesloten op 15 mei 1935. Het stationsgebouw bestaat nog steeds maar heeft nu een woonbestemming.
Wesepe heeft ook verschillende verenigingen: zoals de harmonie, sportclub, revuegezelschappen, jongerenorganisaties. En….. Wesepe heeft een eigen volkslied!

Download: Dorpsontwikkelingsplan Wesepe (pdf, 1,9 Mb)

In 2017 telde Wesepe 1155 inwoners.
.

WIKIPEDIA

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wesepe

Scroll to Top