De molen in Wesepe

It giet oan!

Beste Wesepenaren,
Het is jaar 75 jaar geleden dat de Weseper molen op last van de bezetter in brand werd gestoken. Een mooi jaar om de Molen van Wesepe in volle glorie te laten herrijzen dachten we zo. Er is afgelopen maanden hard gewerkt aan de molen. Vanaf de Bokkelerweg was daar niets van te zien, maar daar komt nu serieus verandering in. Wat is er allemaal gebeurd? Willy en Jan (van Bouwbedrijf Overmars: het bouwbedrijf van Wesepe aan de Raalterweg 36) zijn druk bezig geweest met de ruwbouw van de 4 woonwerk-appartementen op de benedenverdieping. Deze verdieping is ruim 20 bij 20 meter. Daarom zijn Gaitie en Frank Flierman geregeld met de mini shovel in de weer geweest om al het zware spul binnen op goede plekken te zetten want daar is geen sjouwen aan. Alle binnenmuren staan nu en het geheel is van binnenuit geïsoleerd, zodat dit kan worden afgetimmerd. De kozijnen voor de buitengevels en dakkoepels zijn inmiddels in de maak bij de andere mannen van BBO. Nico heeft een grote zwarte plakrand in gebrand, goed te zien nu vanaf het dorp. Dit is bedoeld om evt. water lekkage vanuit de te plaatsen zandbelt te voorkomen.

En dan nu de achtkanten van de molen zelf! De onderbouw van de molen is in Aalten bij molenbouwer Vaags als een bouwpakket voorbereid. Dit is een waar mikado project, maar dan van balken van ruim tien meter lang en soms bijna een halve meter dik. Serieus werk dus. En als je denkt, daar mankeert misschien een centimeter aan dan heb je het mis. Vaags liet ons de tekeningen zien waarmee gewerkt is: op de millimeter nauwkeurig! Dit heeft meerdere maanden geduurd, maar eindelijk is het zover dat het transport naar Wesepe gaat beginnen. Andreas Eghuizen heeft met z’n stoere grondverzetmachines een grote zandplaat van zo’n 15 bij 30 meter gemaakt, die 100% waterpas is, waar de buitenwerkplaats wordt opgesteld. Er worden betonplaten neergelegd zodat een goede werkondergrond ontstaat. De mannen van Vaags gaan in stappen de complete bovenbouw opbouwen op de grond. Daarna worden door BBO de schroefplaten er opgezet en de dakramen geplaatst voor de verdiepingen in de molen.

Daarna kunnen Hans Aarnink en z’n mannen hun hart ophalen door de achtkant in het riet te dekken. Als dat geheel klaar is wordt de achtkant, dus met riet en al, op de onderbouw gehesen. BBO kan dan de binnenkant gaan aftimmeren en ondertussen gaan de mannen van Vaags aan de slag met de wieken en het ontwerpen en inpassen van de elektriciteitsgenerator. Mikado, maar dan van reuzenformaat.

Planning?
Ik waag me er niet meer aan: straks kom ik weer in het Weseper eindejaar cabaret.. Wat ik wel kwijt wil, dit is een ‘eens in je leven ervaring’ voor mijzelf als bedenker en voor de mannen van BBO en alle anderen die daar bij betrokken zijn. Bouwmeester van de molen Gerben Vaags Molenbouw: “Henry: ik raad je aan om maar één molen in je leven te bouwen”. Hans Aarnink: “ ik zie er al jaren naar uit om deze mooie klus te mogen doen.”. Willy Nijenkamp: “Geniet van het leven want je bent er maar even”. Precies: we gaan vooral genieten van dit proces en willen een mooi icoon neerzetten voor Wesepe! Een hartelijke groet, Henry Franken

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll to Top