Bridgeclub Wesepe

Aan het eind van de vorige eeuw besloot Labor Wesepe een bridgecursus te organiseren.Het echtpaar Witteveen uit Raalte kwam naar Wesepe om een aantal enthousiaste Wesepenaren de kunst van het bridgen te leren. Na een aantal jaren ging er wederom een groep op cursus. Deze leden samen gingen 1 maal per 14 dagen bridgen bij Dieperink in Wesepe. De organisatie lag in handen van Jan Brinks en Gerda Hulleman, Tinus Wonink rekende met de hand alle scores uit.

Dit werd later overgenomen door Gerda Hulleman via een rekenprogramma op de computer. Na ongeveer 10 jaar stopten Jan en Gerda met de activiteiten en werd er in mei 2010 een bestuur samengesteld.

Inmiddels telt bridgeclub Wesepe 84 leden. Deze spelen elke 14 dagen competitie in het Wapen van Wesepe aanvang 19.30 uur. Een kleine groep van deze leden speelt elke week, dit noemen wij de vrije avond. De scores worden vanaf september 2010 via een bridgemate draadloos programma uitgerekend,zodat de leden na afloop gelijk de scores horen.

BESTUUR

Het bestuur wordt gevormd door:

Rikie Nieuwenhuis-Lensink – Voorzitter
Rikie Noordkamp-Middeldorp – Secretaris
Jo Jansen – Penningmeester
Gerrie Beker-Voorink – Lid
Jur Ram – Lid
Arend de Lange – Lid

INFORMATIE

Voor informatie kunt u bellen met 06-51056238 of mailen naar bridgewesepe@hotmail.com. Nieuwe leden zijn van harte welkom, ook kunt u rustig een kijkje nemen op de bridgeavonden. De speelavonden zijn opgenomen in de agenda van deze website.

Wat is bridge?

Bridge is een kaartspel dat ook onder de noemer denksport geplaatst kan worden. In wedstrijdbridge (Engels: duplicate bridge) is bewust gestreefd naar het zo veel mogelijk uitschakelen van de factor ‘geluk’ als uitkomstbepalend. Het spel vereist concentratie, geheugen en logisch denken en goede samenwerking tussen partners.

Het spel wordt gespeeld door vier personen met 52 kaarten. Zij worden een voor een gedeeld, te beginnen bij de speler links van de gever, met de klok mee totdat iedere speler 13 kaarten heeft. De spelers krijgen de naam van een windrichting: Noord, Oost , Zuid of West. Noord en Zuid spelen samen en vormen een paar en ze spelen tegen Oost en West, die ook samenspelen en een paar zijn.
bridge
Bridgen bestaat uit twee delen, het bieden en het spelen. Het bieden gaat in een soort veiling bij opbod (Engels: auction), waarbij telkens hoger geboden wordt totdat niemand meer hoger wil. Het hoogste bod heet het ‘contract’ en bepaalt de troefkleur en het aantal slagen wat de ‘leider’ in de speelronde tenminste moet zien te maken. De tegenstanders proberen dit juist te voorkomen door ook zo veel mogelijk slagen te halen. Als dit lukt dan is het contract ‘down’. Uiteindelijk doel van het spel is zo veel mogelijk punten te scoren. Een gemaakt contract levert punten op voor het paar van de leider, gaat het contract down dan scoren de tegenstanders.

Een paar kan ad hoc zijn, alleen voor deze wedstrijd, maar over het algemeen hebben bridgers vaste partners, die vaak jaren (soms vele tientallen jaren) samenspelen. Een goed bridgepaar begrijpt en vertrouwt elkaar, zodat ze door middel van het bieden en het afspelen effectief communiceren om tot het juiste ‘contract’ te komen en tot het juiste afspel om zo veel mogelijk slagen te maken.

Scroll to Top