Stichting AED

Stichting Automatische Externe Defibrillator (AED)

Bestuursleden
Karin Senden – Brants   telefoon 06 – 308 83 086
Alfons Jansen
Anke Kolkman

Adres
Achterhoekstraat 25
8124 AM Wesepe

Op diverse plaatsen in Wesepe, hangt sinds een paar jaar een AED, en zijn vele mensen getraind om deze apparaten te kunnen bedienen. Dat deze stichting goed werk verricht, werd in 2006 nog eens onderstreept door het verkrijgen van de Maatschappelijke Betrokkenheidsprijs 2006, zoals u in het artikel hieronder kunt lezen.

Stichting AED verrast door Betrokkenheidsprijs

door SIP LUBBERS / 9 NOVEMBER 2006 – OLST/WESEPE –

De bestuursleden Ben en Manon Bosman en Anjo Wiggerman van de Stichting AED (Automatische Externe Defibrilator) Wesepe zijn er nog beduusd van dat hun stichting de winnaar is geworden van de Maatschappelijke Betrokkenheidsprijs 2006, een bedrag van 2.500 euro van Rabobank Zuid-Salland.

Ben Bosman snapt het eigenlijk nog niet: ‘Alle andere genomineerden zaten hier met een grote achterban en wij waren maar met zijn drieën. We zijn heel blij met het geld, nu kunnen wij onze activiteiten uitbreiden.’ De zaal van Partycentrum IJsseldijk zat dinsdagavond inderdaad bomvol, maar het stemrecht om uit de negen genomineerden de winnaar aan te wijzen, was uitsluitend voorbehouden aan de zestig aanwezige leden van de Rabobank. Met meer dan een kwart van de stemmen ging de prijs dit jaar naar Wesepe.

De stichtingsleden vertellen over hun initiatieven: ‘Enkele jaren geleden zijn twee inwoners van Wesepe overleden aan een acute hartstilstand. Omdat wij in het buitengebied wonen, is de aanrijtijd voor een ambulance erg lang. Daar wilden wij iets aan doen, omdat elke minuut helpt. Wij wilden op verschillende plekken in het dorp een AED. In december 2004 voerden we een inzamelingsactie en konden daar vijf apparaten van aanschaffen. Daarnaast kochten de huisarts en de tandarts ook beiden een AED die voor iedereen te gebruiken is. Verder huurden we een AED-instructeur in om zoveel mogelijk mensen te leren hoe met het apparaat om te gaan.’ Wesepe kwam zelfs op het landelijk NOS Jeugdjournaal toen ook de leerlingen van groep acht van de plaatselijke basisschool allemaal hun AED-certificaat behaalden.

Op de vraag of een twaalfjarige daar niet te jong voor is, zegt bestuurslid Anjo Wiggerman: ‘We hebben deze vraag voorgelegd aan een trauma kinderpsycholoog. Die zag helemaal geen bezwaren. Daarbij komt dat in groep acht al jeugd-ehbo wordt gegeven, inclusief reanimatie. Natuurlijk is het zeer aangrijpend als iemand plotseling een hartstilstand krijgt, maar ook voor kinderen geldt dat niets doen nog veel aangrijpender is.’ Medebestuurder Manon Bosman vertelt wat er met het geld gaat gebeuren: ‘Wij willen graag een eigen AED-instructeur laten opleiden, zodat we door kunnen gaan met het geven van cursussen.’ Bosman: ‘Veel mensen hebben ons advies gevraagd. Uiteraard willen wij hen graag helpen met onze ervaringen. Ook dat kost tijd en geld.’

Alvast één advies: ‘Zorg dat de apparaten 24 uur per dag te pakken zijn, dus berg ze niet achter slot en grendel op.’

terug naar de pagina “verenigingen”

Scroll to Top