Weseper Ommetje

In geheel Overijssel, maar zeker ook in Salland, zijn veel aantrekkelijke loop- en fietsroutes te vinden. Er kan volop worden genoten van de natuur en de omgeving. Ook in en rondom Wesepe is dit het geval. Sinds eind 2011 is er een nieuwe route bijgekomen voor wandelaars en natuurliefhebbers,  namelijk het Weseper Ommetje. Het Weseper Ommetje is ontstaan vanuit een provinciaal project, waarbij ook ommetjes zijn gerealiseerd in plaatsen als Weseper-OmmetjeWelsum, Schalkhaar, Luttenberg, Heeten, Nieuw Heeten en Bathmen. De doelstelling van het Dorpsommetje-project was om tenminste 80 km boerenpad te realiseren in onze provincie. Door de aanleg van de ommetjes is geprobeerd de maatschappij bewuster te maken van haar omgeving en dichter bij de natuur te brengen. Het gebruik maken van deze paden zal een positief effect hebben op de kennis van de geschiedenis en de natuurwaarde van de omgeving. Bovendien zal hierdoor de recreatie en het bewegen in de eigen omgeving worden gestimuleerd.

Het Weseper Ommetje heeft een lengte van 4,5 kilometer. Hierbij kan gelopen worden in de directe omgeving van het dorp met start/finish bij het Wapen van Wesepe. De route loopt via de Ds. E. Kreikenlaan, Koedijk, Haarbelten, Oosterkampweg en G.J. Kappertweg. Er kan in beide richtingen worden gelopen. Deze route gaat grotendeels over bestaande zandwegen waar enkel wandelaars en zo nu en dan fietsers of landbouw-voertuigen gebruik van maken. Een enkel stuk gaat over smalle geasfalteerde boerenweggetjes.

Plaatselijk Belang Wesepe heeft het initiatief genomen om dit dorpsommetje te ontwikkelen, daarbij is ondersteuning ontvangen van Landschap Overijssel en de
OVKK. Maar ook in Wesepe zelf is een grote bijdrage geleverd door de leden van het Weseper Erfgoed. Zij hebben historisch onderzoek gedaan op 7 plekken langs en op de route. De route is gemarkeerd met paaltjes en ondertussen ook opgenomen in het Wandelroutenetwerk Salland.

In 2015 worden door de DOP-werkgroep wandelen en fietsen diverse plaatsen gemarkeerd met een bordje waarop een QR-code staat afgebeeld. QR-staat voor Quick-Responsive. Smartphones die daarvoor een app hebben, kunnen deze code lezen en openen na het scannen van deze code een webpagina in de browser van de telefoon. Deze webpagina toont u informatie over de plek waar u zich op dat moment begeeft.
Download: flyer Weseper Ommetje

Scroll to Top