Wesepe toen
de geschiedenis van Wesepe gaat terug tot het jaar 1230, toen nog Wesope geheten, en in het bezit van edelman Wouter van Keppel, tevens bezitter van havezate “Dingshof”. Wesope betekent “weidebeek”, hetgeen aangeeft dat het hier in vroeger tijden een drassig gebied was, afgewisseld met de hoger gelegen veldgronden. Door ontginning van de veldgronden zijn later kampen en enken ontstaan, zoals de “Weseper Enk”.
(klik op de foto voor een vergroting)
In 1348 wordt al de kerk van Wesepe genoemd in een oorkonde. Een zelfstandige marke werd Wesepe in 1549. Deze Marke bestond oorspronkelijk uit 41 gezinnen. In 1748 had Wesepe 239 inwoners, in 1849 410 inwoners, en in 1979 ongeveer 1250.
De oudste kern van Wesepe is rond de kerk (Dorp genoemd), later is daar een tweede kern, langs de Raalterweg, bijgekomen. Zuidelijk van Wesepe vestigden zich in 1890 de paters en broeders van de cisterciënzer order op Klooster Sion.
In 1915 werd de coöperatieve zuivelfabriek “Nieuw Leven” in werking gesteld. Later is deze fabriek verbouwd en gemoderniseerd en is verder gegaan onder de naam Zuivelfabriek IJsseldal. (klik op afbeeldingen IJsseldal voor vergroting)
Enige jaren geleden, is onder de vlag van Labor Wesepe het Weseper erfgoed opgericht, die zich ten doel hebben gesteld meer van de historie van Wesepe veilig te stellen, en publiceren.
*informatie ontleend aan het boek “Wesepe in oude ansichten” ISBN 90-288-2085-xe