Mee met een BW – Stijn Rouweler

Door Jacky van Tartwijk – “Alles wat hij wil en kan, doet hij. Stijn klaagt nooit’’, vertellen de ouders van Stijn Rouweler. En Stijn laat zich ook niet beteugelen door zijn ziekte en rolstoel. Hij speelt fanatiek rolstoelhockey, gaat naar de reguliere Havo en is onlangs met zijn vriendengroep mee geweest naar de teenage party bij de Leeren Lampe.  Om aandacht te  vragen voor zijn ziekte en geld op te halen voor de stichting Care4brittlebones wordt  zondag 17juni voor de derde keer de WoeStijnRally gehouden, een puzzeltocht  per auto ,brommer of fiets door de omgeving van Wesepe met veel gezelligheid op het dorpsplein.  “Ja hoor ,dat vind ik wel leuk”, zegt hij met  zijn natuurlijke nuchterheid.

Osteogenesis Imperfecta (OI)

Stijn is dertien jaar  en heeft de broze botten ziekte (OI), een bindweefsel ziekte gekenmerkt door heel snel breken van botten. “Daar ben ik mee geboren.”  In het begin ging hij naar Zwolle naar aangepast onderwijs, maar  vanaf zijn vijfde is hij langzaam maar zeker naar Wesepe naar de basisschool gegaan. Een duidelijke eigen keus: “Nou ik moest elke dag vroeg op naar Zwolle en dan zeker een half uur in de bus. Meestal was ik pas rond zes uur terug. Daar was ik wel een keer klaar mee.”  In Wesepe heeft hij zijn vriendengroep met 8 jongens. “En we hebben  ook nog wel een groep van jongens én meiden, onze oude groep 8.”

In Wesepe scheurt Stijn regelmatig rond met zijn elektrische rolstoel en altijd met een glimlach.  Inmiddels zit hij al in het tweede jaar van de Havo op het Carmel College in Raalte. Hij houdt van rapmuziek en de Mc Donald s, daar hebben ze zijn lievelingskost.  Het leukste vak vindt hij gym. “En  ik ben wel een klein beetje goed in Duits.” Op een doordeweekse dag zit hij na zijn huiswerk  lekker even  buiten op een loungebank te chillen en vertelt dan zijn verhaal.

Rolstoelhockey

Stijn  heeft zijn passie gevonden in het rolstoelhockey.  “Mijn moeder zag het een keer op Facebook en vroeg aan mij of ik het wat vond. Ik was toen 9.”  Van:  laten we het maar eens proberen ,is hij nu een gedreven speler. Hij blijft bescheiden als je hem vraagt of hij veel doelpunten maakt:. “Ik speel wel aanvallend.” Op donderdag is de trainingsavond.

Om  vijf uur  reist hij af samen met zijn moeder in de zwarte bus naar Zwolle.  Aangekomen blijkt maar weer hoe moeder en zoon  op elkaar ingespeeld zijn.   Leonie  maakt de riemen los waarmee de rolstoel  vast staat in de bus en haalt de oprijklep naar beneden. In mum van tijd is Stijn uit de bus en opgewekt gaan ze richting de sporthal. Daar zijn de  twee trainers al aanwezig en beginnen ze met het opzetten van een rand  langs het veld.  Langzaam maar zeker komen de spelers binnen, dertien in totaal en variërend in leeftijd van  8 tot 22. De meesten aan een rolstoel gekluisterd door een spierziekte.

Na een goed half uur training waarbij ze onder andere in tweetallen de bal van elkaar moeten afpakken, is  het tijd voor een partijtje.  Stijn is fanatiek en rijdt zich steeds vrij. Als hij de bal heeft is hij snel richting het doel en weet zelfs 3 keer te scoren vanuit diverse posities en geeft tevens de beslissende assist.  Moe maar voldaan keren ze om 19.00 uur weer huiswaarts.  In het weekeinde zijn  de wedstrijden, eens in de twee maanden en dan  van Groningen tot Amersfoort. “Vorig seizoen waren we vierde, nu staan we laatste.”  Helaas moest Stijn afgelopen seizoen drie wedstrijden missen  na een flinke val.  “Normaal duurt het herstel vaneen breuk vier of vijf weken, maar na die val twee maanden.”

Voor de toekomst hoopt Stijn nog een keer op een echte wedstrijdrolstoel, dat geeft  hem echt kansen te groeien in de sport .  Wat hij ooit hoopt te worden weet hij nog niet goed. “Misschien wel dokter.” Dan kan hij anderen helpen zoals hij vaak geholpen wordt.

Broze Botten ziekte is vrij zeldzaam, in Nederland worden per jaar  10  a 15 kinderen daarmee geboren. De Stichting Care4brittlebones  werkt aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met deze ziekte door het mogelijk maken van doelgericht medisch onderzoek.  En voor deze stichting  is dus de WoeStijnRally in het leven geroepen.

Scroll to Top