Mee met een BW (Bekende Wesepenaar) – Mitchel Schotman

Door Jacky van Tartwijk – Hij begon al op jonge leeftijd met een crossfietsje over eigen gemaakte heuveltjes bij het trapveldje achter de A-Bosschool, maar tegenwoordig  liggen de ambities van de 21 jarige Mitchel Schotman op het allerhoogste niveau.  Alles is nu gericht op de Olympische Spelen van Tokio 2020, waar hij hoopt en ook grote kans maakt om deel te nemen aan de door hem zo geliefde BMX.

BMX rijders fietsen zo snel mogelijk over een speciaal aangelegde crossbaan van zo’n 400 meter met de nodige heuvels en met als doel als eerste over de finish te komen. De caravan naast het huis aan de Achterhoekstraat is tijdens die wedstrijden vaak het thuis van Mitchel. In de schuur hangen zijn juweeltjes: drie op het oog vrij eenvoudige crossfietsen op een rij. “Ja er zitten niet heel veel speciale dingen op” . Eén fiets staat er op de kop op de grond: “Die moet ik maken, die is van iemand van de club .” Naast de vele uren training werkt Mitchel ook nog 22 uur  in de week bij Fietswereld Spijkerman in Haarle. “Alles aan de fiets interesseert me gewoon.”

Fietsen is wat Mitchel al vroeg deed. “Hij was al helemaal wild van zo’n loopfietsje toen hij een jaar of drie was”, weet vader Rob die samen met zijn

vrouw Jolanda tweehonderd procent achter hun zoon staan en hem waar mogelijk steunen. Mitchel ging eerst nog tot en met zijn twaalfde naar de voetbal zoals je als  een jongen  uit Wesepe betaamd.  “Maar eigenlijk vond ik het saai.” Het fietscrossen daarentegen werd zijn passie. “Toen ik zes was fietste ik al veel maar  pas op mijn negende  ben ik echt op de sport gegaan in Raalte.  Je fiets dan met een club en wel 20 man, dat vond ik leuk. Het springen en de actie wat er binnen 30 seconden kan gebeuren, dat maakt het mooi. Je moet veel kracht hebben, explosief zijn en niet bang. Conditie daar kan iedereen aan werken en dat heb je bij elke sport nodig.” Van meet af aan bleek zijn talent.  Het eerste wedstrijdseizoen had hij al direct gewonnen en op zijn zestiende mocht hij zich Nederlands kampioen noemen.  Nu rijdt Mitchel al voor het derde jaar  mee op het hoogste niveau bij de ‘elite mannen’   En hij groeit nog steeds want als een van zijn mooiste resultaten  noemt hij zijn vierde plek  tijdens de internationale ronde begin deze maand in het Belgische Zolder. “Dat is vooral omdat het deelnemersveld daar zo sterk was.”

In de wintermaanden van september tot maart is alles gericht op de training: meer dan 20 uur in de week: : Vier keer op de baan, drie keer krachttraining twee keer sprinttraining en twee keer een duurtraining. In de zomer licht de focus van de training richting de wedstrijden.  Veel tijd voor andere dingen heeft hij derhalve niet, al is er wel een vriendin in het spel. “Maar zij rijdt ook BMX, zij snapt het.”

Mitchel wil zich het laatste anderhalf jaar dol graag volledig op de Spelen focussen en hoopt dan binnen nu en 2 jaar de top 8 te kunnen halen van de wereld. “Dan word ik  door de bond ondersteund en krijg ik loon. Dat maakt het een stuk makkelijker. Anders moet je zelf voor je loon zorgen.”  Sinds vorig jaar rijdt hij al wel in  het enige commerciële BMX-team  TVE Oegema.  “Zij zorgen voor de fiets, kleding , trainingsprogramma’s en dat alles geregeld is voor wedstrijden. Ik moet dan zorgen dat ik op scherp sta en me bewijzen” Daarnaast heeft Mitchel ook wel wat persoonlijke sponsoren vanuit Wesepe zoal: Kleintje klus, Arnold Nijland, VMB, Koetsier, Autoservice Wesepe, Carrosseriebouw Jansen, Autobedrijf Erik Struik en Bakkerij van Rijssen , maar het mag altijd meer worden. “Het is toch best duur allemaal. voor inschrijfgeld en wedstrijden in het buitenland ben je veel geld kwijt terwijl het prijzengeld niet zo hoog is.”

Wat zijn de kansen voor Mitchel als hij naar Tokio gaat? “De top 8 mag de finale rijden en dat is wat ik wil, maar zo zijn er ook 20 anderen die dat willen en kunnen.  Ik wil er in elk geval alles voor aan de kant zetten. Gezien mijn leeftijd komt Tokio op het juiste moment, ik ben dan 24. Als je naar de afgelopen zes jaar kijkt, zit Iedereen tussen de 22 en 25 jaar op een goed moment. Ik merk dat het nog steeds stapje voor stapje steeds beter gaat. Vorig jaar ben ik van de 70e naar 30e plek op de wereldranglijst gegaan dat hoop ik dit jaar nog een keer te halveren.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll to Top