Mee met een BW (Bekende Wesepenaar) – Margriet Wegman – Rikkink

Door Jacqelien van Tartwijk – maart 2018 – De gemeenteverkiezingen staan voor de deur en de diverse politieke partijen laten nu extra van zich horen. Op de lijsten staat een aantal belangrijke Wesepenaren, de meeste wel bekend anderen iets minder, die zich allen in willen zetten  om de leefbaarheid in Olst-Wijhe te waarborgen en waar mogelijk te verbeteren. Een van de minder bekende is  Margriet Wegman-Rikkink,  sinds zes jaar woonachtig in Wesepe en de nummer 5 op de lijst van de VVD.

Je moet altijd stemmen wat het beste is voor jou en bij je past.  Waarop je dan stemt, maakt niet echt uit, als je maar wel gaat stemmen. Dat vind ik het belangrijkste, omdat het kan. Ik heb ook niet altijd VVD gestemd” geeft Margriet met een glimlach toe.

Zij groeide op in Denekamp waar haar moeder raadslid was van de VVD, maar dat was niet wat de jeugdige Margriet als jong meisje ambieerde. Ze wist precies wat ze wel wilde en na het Carmel Lyceum ging  ze verloskunde studeren in Amsterdam. “De opleiding vraagt veel van je. Daar  ben ik echt volwassen geworden.  Meer dan de helft van de opleiding bestaat uit stages door het hele land. Het is een heel verantwoordelijk beroep en daar past het studentenleven niet bij.”

Inmiddels heeft Margriet in het voormalige Jozef-ziekenhuis samen met twee andere verloskundigen  in een maatschap een eigen praktijk.  Daar zet ze zich volledig voor in, gemiddeld 60 uur per week. “ In het vak verloskundige mag en geen fouten maken en ik ben de hele dag met mensen bezig. Je kunt je geen slechte dag permitteren. Je gaat te allen tijde voor een gezonde moeder en een gezond kind dat is het aller belangrijkste”.

Met veel plezier woont ze in het achterhuis van de boerderij die voorheen toebehoorde aan de familie Koldewee.  “We woonden hiervoor op een appartement op de Brink in Deventer en wilden graag buitenaf wonen met veel ruimte om ons heen. In Wesepe kenden we niemand.  Inmiddels kennen we wel een aantal mensen zoals de buren van Kloosterboer en via het werk van Dirk bij Bas Jansen “, aldus Margriet, die hoopt dat als Jan naar de peuterspeelzaal gaat, zich meer in het sociale leven kan gaan mengen.

Ze is onder de indruk van de mooie omgeving. “En die lijkt wel nog niet ontdekt. Het is hier zo prachtig,  maar ik hoor nooit iemand die daar trots op is. Het zou mooi zijn als je daar iets meer gebruik van zou maken: mensen enthousiasmeren over het gebied waar je woont.”

Maar hoe kwam ze toch in de politiek terecht? “Ik ben al een heel aantal jaren lid van de VVD en ze hebben me vorig jaar zomer gevraagd of ik op de lijst wilde. Ik heb Ja gezegd , want ik vind het heel belangrijk dat burgers hun verantwoordelijkheid nemen.  We moeten goed naar mensen luisteren wat ze nodig hebben, waar ze tegenaan lopen en waar de gemeente Olst-Wijhe hen bij kan helpen. Ik vind het belangrijk dat iedereen goed, veilig en fijn kan leven in zijn of haar gemeente”  Daarbij staat ze voor onder meer een  laagdrempelige zorg.  “Ik vind het heel goed dat mensen geholpen worden door familie en mantelzorgers, maar vind ook dat als ze een dokter of een andere hulpverlener nodig hebben, die in het dorp aanwezig moet zijn. Daarnaast is het belangrijk dat elk dorp verduurzaamt en Wesepe is er goed mee bezig om daar verder over na te denken.

Momenteel zijn er thema-en campagneavonden in de gemeente waar Margriet zo mogelijk aanwezig is  “Je moet laagdrempelig zijn zodat mensen je kunnen bereiken als ze wat hebben.  Je zit er echt niet voor jezelf, maar om Olst Wijhe een fijne gemeente te laten zijn.”

Het gezin is vast van plan in Wesepe te blijven. “We zijn hier wel gesetteld. Ik hoop dat we over vijf jaar nog steeds op deze plek te wonen, met een kleine verbouwing en ik  hoop dat ons gezin dan  iets is uitgebreid.  Dan ben ik echt en heel tevreden mens.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll to Top