Toch nog herdenking van de bevrijding

Toch nog herdenking van de bevrijding 75 jaar geleden 1945-2020
Het jaar 2020 had landelijk gezien hét jaar moeten worden van 75 jaar bevrijding, maar het werd het jaar van corona. Dit virus verdrong alle activiteiten rond dit thema van de kalender. Ook in Wesepe. Vooraf lagen er veel plannen klaar. Zo zou er tijdens het Wijland-festival in juni een groot feest zijn voor alle Wesepenaren en ook het Gemeentebestuur zou rond 5 mei extra uitpakken. Maar niets ervan ging door. Ook de Protestantse Kerk zou bijdragen aan dit thema door
een oorlogsherinnering te onthullen op 12 april eerste paasdag, want Wesepe werd bevrijd op 11 april 1945 door de Canadezen. Het bordje was al gemaakt met daarop de datum april 2020. Maar ook dat kon niet doorgaan.

Onthulling vertraagd
Gelukkig zwakte het virus rond de zomer een beetje af, waardoor weer kerkdiensten met een beperkt aantal kerkgangers konden plaatsvinden en zo kon op 6 september toch nog – met een vertraging van 5 maanden – het monument worden onthuld. Helaas niet onder de vooraf gewenste grote publieke belangstelling. Het gebeurde direct na de kerkdienst door Dina Muskee (97) en Arend Jalink (95), de twee oudste leden van de Protestantse Gemeente. In de dienst legde dominee Damstra uit dat het veel moeite kostte om de vrede te verkrijgen, maar dat het daarna evenveel moeite heeft gekost om de vrede te bewaren. Inmiddels heeft Wesepe al 75 jaar geen oorlog meer gekend. Wel werden Weseper militairen ingezet in oorlogssituaties elders in de wereld, waaronder Arend Jalink en Jan Muskee, de echtgenoot van Dina. Zij streden van 1947 tot 1950 mee tijdens de politionele acties in Indonesië.

Esdoorn gepland
Ook de A. Bosschool zou een bijdrage leveren aan het thema. Vooraf was overlegd dat de schooljeugd een boom zou planten bij het monument in de week na de onthulling om hen ook te laten meebeleven dat vrede niet zo maar iets vanzelfsprekend is. Dit kon alsnog gebeuren op vrijdagmiddag 4 december onder toeziend oog van Arend Jalink. Het werd een esdoorn om zo onze bevrijders uit Canada blijvend te eren, want in de Canadese vlag staat een esdoornblad afgebeeld. De kinderen uit groep 7 en 8 plantten de boom onder leiding van Ton den Duijf, die vooraf het gat had gegraven. Alle kinderen en leerkrachten vulden het gat door het één voor één met een schep zand te vullen, waarna het massaal door iedereen werd aangestampt. De zeven eeuwen oude Nicolaaskerk was ook blij met de nieuwe boom, want uit pure blijdschap begonnen de kerkklokken te beieren, daartoe geholpen door de kinderen.

Monument
En zo kon het jaar 2020 toch nog worden afgesloten, zoals het vooraf door de kerk was beoogd. Toch wel belangrijk, want de Wesepenaren worden van harte uitgenodigd om jaarlijks rond 4 en 5 mei bloemen te leggen bij het monument. Want de oorlog mag nooit worden vergeten. Direct na de onthulling op 6 september legden kerkgangers bloemen bij het monument. De kinderen hebben beloofd dat ze regelmatig zullen controleren of de boom wel goed groeit, want hij wordt misschien wel net zo dik als de beuk op het kerkplein die in 1860 aan de andere kant van de kerk is geplant.

Scroll to Top