Wesepe heeft er een icoon bij met ‘historische’ molen

Hij is er jaren druk mee: de bouw van een molen aan de rand van Wesepe. Vandaag werd de romp van de nieuwe, maar toch historische molen geplaatst. “Ik ben er heel erg trots op”, zegt initiatiefnemer Henry Franken.GESCHREVEN DOOR Teun van der Velden RTV OOST

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, de dag voor de bevrijding van Wesepe, werd de molen op last van de bezetter in brand gestoken. De latere man van Riet Dieperink (89) kreeg de taak om dat te doen. “Hij was halverwege de molen toen hij besloot om het niet te doen. Hij kon het niet. Toen hij beneden kwam stonden de Duitsers met hun geweren klaar. Het was de molen of mijn man. Toen besloot mijn zwager het te doen.”

‘Icoon voor Wesepe’

Het was het einde van de molen, die later nooit meer herbouwd is. Nu, 75 jaar later, is ‘ie bijna af. In 2012 ontstond het idee bij Franken. “Ik vind het mooi om historische en authentieke gebouwen terug te plaatsen in het landschap en dat ook mooi achter te laten. Daarnaast leeft het al een tijd in Wesepe, om dit icoon terug te laten plaatsen. Het dorp heeft veel verdriet gehad dat de molen destijds in de brand is gestoken. Een dag voor de bevrijding, moet je nagaan…”

Lees de hele tekst op RTV OOST

Filmpje gemaakt door dhr Zandbelt

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll to Top