Feestelijke opening Zimbabwaanse beeldentuin bij Huize Middele

Deze week is in de prachtige Engelse tuin van Huize Middele aan de M. van Doorninckweg 23 in Wesepe de  beeldentuin officieel geopend.  Zo’n 70 beelden gemaakt door kunstenaars uit Zimbabwe zijn vanaf nu elke vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00  te bewonderen. De tentoonstelling duurt tot en met zondag 30 juni.

Na een persoonlijke toespraak van de heer des Huizes, Gerard Thijs, vertelde Hans van Belle over het vrouwenproject waar een gedeelte van de opbreng st voor bestemd is. Hij is bezig met een project om voor de vrouwen Zimbabwe een veilige plek te creëren in een gebouw aan de rand van de stad waar zij hun opbrengsten van het land kunnen verkopen.  Nu moeten ze dat nog langs de kant van de weg doen wat erg onveilig is voor deze kwetsbare groep.

Daarom staan de geëxposeerde beelden veelal in het teken van De Vrouw. Van Belle importeert de beelden en heeft een Galerie in  Nederasselt,  in de buurt van Nijmegen. Hij is getrouwd met Alice Musara uit Zimbabwe die zelf ook kunstenares is.  Een aantal beelden zijn dan ook van haar hand. “We hebben zelf de beelden uitgezocht want we willen zorgen voor veel variëteit”, vertelt Elly Thijs vol enthousiasme en zij vervolgt: “Het is ruim tien jaar geleden dat velen in Zimbabwe begonnen te hakken en beelden maakten. Daar is een aantal zeer getalenteerde kunstenaars opgestaan. Het is ongelooflijk hoe niet geschoolde mensen de mooiste dingen maken.”

De prachtige tuin vol  bloei geeft de beelden nog een extra dimensie. En daar werd tijdens de opening al door velen gebruik van gemaakt.

Op de foto het echtpaar Hans van Belle en Alice Musara die genieten van de muziek tijdens de opening van de beeldentuin.

Scroll to Top