Heldin ‘zuster’ Smolders ligt niet meer naamloos begraven in Wesepe

Oorlogsheldin ‘zuster’ Smolders uit Olst lag jarenlang naamloos begraven. Net als haar vriendin Johanna Bake. Naast het graf is onlangs een tekstmonument geplaatst. Zodat ze niet wordt vergeten. Regien Klein Hegeman 03-05-19, 08:55 

Zodra dodenherdenking en bevrijdingsdag naderen, duiken steevast nog onbekende verhalen op. Zo ook dat van Johanna Hendrika Smolders, bij oud Olstenaren bekend als ‘zuster’ Smolders. Smolders was namelijk jarenlang de wijkzuster in Olst en omgeving. Op haar vervoersmiddel van voor de oorlog reed ze haar bezoekjes af. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam haar netwerk goed van pas. De ondergrondse in Olst heeft vaak een beroep op haar gedaan. Zelf zat ze ook niet stil.

Johanna Hendrika Smolders placht haar bezoeken als wijkzuster in Wesepe per Solex af te leggen. In de oorlog bracht ze piloten naar een onderduikadres, samen met haar vriendin Johanna Bake. © Archief Anton Heijmerikx

Piloten

Samen met vriendin Johanna Bake hielp ze een aantal piloten onderduiken. Dat zo’n heldhaftige vrouw naamloos is begraven, daar begrijpt Anton Heijmerikx helemaal niets van. Hij deed onderzoek naar verschillende oorlogsverhalen in Olst, Wesepe en Middel. Heijmerikx ontdekte dat Smolders in 1961 is overleden in Wesepe. ,,Daar ligt ze ook begraven”, weet Heijmerikx te vertellen. ,,Naamloos. Wel heeft een dankbare Wesepenaar buxusplanten op haar graf gepland. Tot twintig jaar terug zijn deze bijgehouden. De persoon die ze onderhield is toen overleden.”

Eisenhower

Gezien haar werkzaamheden tijdens de Tweede Wereldoorlog vond Heijmerikx het tijd worden om naast het graf een klein teksmonument te plaatsen. ,,Zodat ze niet wordt vergeten”, zegt Heijmerikx. ,,Want gezien de eerbewijzen van de Amerikaanse president Eisenhower en Air Chief Marshal van het Verenigd Koninkrijk die beide vrouwen hebben gekregen, is het een echte heldin geweest.”

Bron: de Stentor

Scroll to Top