Nationale Herdenking, zaterdag 4 mei 2019

Ook dit jaar staan we in onze gemeente stil bij de Nationale Herdenking. Deze is op zaterdag 4 mei. De dag zal verlopen volgens de richtlijnen die zijn vastgesteld door de commissie Nationale Herdenking.

Zowel in Olst als in Wijhe is er een herdenkingsbijeenkomst met aansluitend een Stille Tocht. De herdenkingsbijeenkomsten zijn in Olst in het Holstohus en in Wijhe in de Nicolaaskerk. Aanvang 19.00 uur. Na afloop van de herdenkingsbijeenkomst gaat een Stille Tocht naar het monument (Droststraat in Olst en Stationsweg/Oranjelaan in Wijhe) waar om 20.00 uur de herdenking plaatsvindt met twee minuten stilte, het Wilhelmus en enkele toespraken.

Nationale Herdenking

Met de Nationale Herdenking op 4 mei worden alle burgers en militairen die zijn gevallen sinds mei 1940 herdacht. Maar ook wordt stilgestaan bij anderen die door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen. Vanaf 18:00 uur tot zonsondergang (21:20 uur) wordt de Nederlandse vlag halfstok gehangen bij alle openbare gebouwen en veel inwoners. Horecabedrijven worden verzocht van 18:00 uur tot 22:00 uur rekening te houden met de herdenking door de buitenverlichting en neonreclame/lichtbakken uit te laten en de muziek uit te zetten, zodat alleen de muziek van de officiële Nederlandse radio, – en televisieprogramma’s te horen is.

De klokken binnen de gemeente luiden vanaf 19:45 uur tot dertig seconden voor 20:00 uur, zodat om 20:00 uur de gehele gemeente twee minuten stilte kan houden. Iedereen wordt dan verzocht stil te zijn.

Het programma in Olst:

19.00 uur          Herdenkingsbijeenkomst in het Holstohus, Jan Schamhartstraat 5, Olst.

De herdenkingsbijeenkomst is samengesteld door het 4-mei comité Olst. Het thema is ‘In vrijheid kiezen’. Teun Grashof en Rosanne Stook verzorgen enkele liederen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen.

19.30 uur          Vertrek van de Stille Tocht naar het monument aan de Droststraat. De Stille Tocht wordt vooraf gegaan door trommelslagers van de Olster Harmonie.

Iedereen wordt uitgenodigd zich bij de Stille Tocht aan te sluiten. De tocht zal via de Jan Schamhartstraat, park De Olsterhof, Aaldert Geertsstraat en de Hendrik Droststraat naar het monument gaan. U wordt verzocht, zeker langs deze route, de vlag halfstok te hangen.


20.00 uur          Dodenherdenking bij het monument, met medewerking van de Olster Harmonie, de scoutinggroep Olst-Wijhe en een aantal schoolkinderen.

Burgemeester Ton Strien houdt een toespraak, er worden kransen gelegd ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers en er worden gedichten voorgedragen. Bij het monument vertellen André Roelofs en Bertie Stoel het verhaal van hun vaders Joop Roelofs en Albert Stoel. De vaders zijn inmiddels boven de 90 jaar en hebben beiden in Duitsland gezeten. De één vrijwillig, de ander gedwongen. Het verhaal wordt gebracht in tweespraak-vorm, door een zoon en een dochter van beiden.

Ter afsluiting worden alle aanwezigen in de gelegenheid gesteld om langs het monument te lopen en eventueel bloemen te leggen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de herdenking.

Het programma in Wijhe:

19.00 uur          Herdenkingsbijeenkomst in de Nicolaaskerk (Kerkstraat). Deze bijeenkomst is voorbereid door de oecumenische taakgroep en heeft het thema ‘In vrijheid kiezen’.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen.

19.35 uur          Vertrek van de Stille Tocht vanaf de Nicolaaskerk naar het monument aan de Stationsweg / Oranjelaan voor de dodenherdenking. De Stille Tocht wordt voorafgegaan door de Wijhese Harmonie. U wordt verzocht, zeker langs deze route, de vlag halfstok te hangen.

20.00 uur          Dodenherdenking bij het monument, met medewerking van de Wijhese Harmonie, de scoutinggroep Olst-Wijhe, jeugdleden van Wijhe ‘92 en een afvaardiging van de Wijhese schoolkinderen. Loco-burgemeester Marcel Blind houdt een toespraak bij het monument. Ter afsluiting worden alle aanwezigen in de gelegenheid gesteld om langs het monument te lopen en eventueel bloemen te leggen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de herdenking.

Scroll to Top