Waarom glasvezel: ervaringen van een gebruiker

glasvezelkabelDiverse inwoners van het Weseper buitengebied hebben me de vraag al gesteld: ’Waarom zou ik over moeten stappen op glasvezel?’ Het is een vraag die ik niet voor iedereen kan beantwoorden.

Wat ik wel kan, is u vertellen waarom ik niet meer zonder wil. Want ik woon in het dorp, en daar hebben we al een paar jaar glasvezel.

Om dan maar met een voor mij belangrijke reden te beginnen: Ik zorg er voor dat een aantal websites in de lucht blijven, onder andere deze. Als er iets mis gaat, wil je snel een reservekopie terug kunnen zetten. Dan praat je over veel bestanden, samen een aardige hoeveelheid Mb’s (een grote hoeveelheid). Zou ik het maken van die reservekopieën via een ADSL-verbinding moeten doen, dan ben ik al gauw meer dan een dag bezig. Via het glasvezelnetwerk is het echt zo gebeurd.

Een andere hobby van me is werken. Ik werk regelmatig thuis, zowel voor een werkgever als voor mijn eigen bedrijf www.Woningadvies.Nu.  Ik kan thuis inloggen op een bedrijfsnetwerk en thuis met verschillende computerprogramma’s aan het werk, terwijl het beheer en onderhoud van al die software ergens anders in het land plaatsvindt. Het enige wat je nodig hebt, is een computer met erop geïnstalleerd een browser en een stabiele, liefst wat vlottere internetverbinding. Zeker als je met tekenprogramma’s wilt werken. Het glasvezelnetwerk voorziet me daarin.

Nog meer hobby’s: fotograferen is er zo een. Anderen laten meegenieten van de foto’s die je maakt doe je door ze te publiceren via Facebook, een website of verzenden per e-mail. Om er zeker van te zijn dat je foto’s er over enkele jaren ook nog zijn, je liever niet wilt denken aan de gevolgen van een brand maar dat toch doet bewaar je een kopie van je foto’s ‘in the cloud’. U mag die laatste term ook vervangen door ‘elders’. Door de snelheid van het glasvezelnetwerk is het voor mij eenvoudig om snel foto’s te delen met anderen of om een reservekopie van mijn foto’s ergens anders op te slaan.

Onze zoon is een tijdje wat verder van huis. Natuurlijk kun je bellen. Maar praten met hem, en hem tegelijkertijd in de ogen kijken is zoveel leuker! Met programma’s als Skype kan dat. En een snelle internetverbinding natuurlijk.

Voor Salland Noord is de aanleg van het glasvezelnetwerk al een feit. Ik hoop dat u niet lang na hoeft te denken en dat u zich snel aanmeldt. Ook voor de maandelijkse lasten hoeft u het niet te laten. Zelf ben ik met het glasvezelabonnement zelfs goedkoper uit dan dat ik voorheen was met mijn aparte abonnementen voor telefoon, televisie en internet.

Marco Revenberg

Scroll to Top