Wijzigingen in de afvalinzameling in 2015

Rova afvalinzameling 2015De online afvalkalender van ROVA voor het jaar 2015 is klaar. U kunt deze bekijken op www.rova.nl/afvalkalender, maar we maken het u gemakkelijk. Hiernaast en in de rechterkolom ziet u een afbeelding met een link naar de kalender voor Wesepe.

In één oogopslag ziet u wanneer de eerstvolgende inzameling is en waar de dichtstbijzijnde verzamelcontainers staan. LET OP: De afvalinzameling wijzigt, kijk daarom op de kalender om te zien wat er voor uw adres wijzigt.

De kalender wordt niet meer ongevraagd toegezonden. Heeft u geen toegang tot internet dan kunt u de afvalkalender aanvragen via het ROVA Klantcontactcentrum (038) 427 37 77.

Blik, sap- en zuivelpakken bij de plastic verpakkingen
Met ingang van 1 januari 2015 kunnen blik, sap- en zuivelpakken bij de plastic verpakkingen aangeboden worden. Let er wel op dat de verpakkingen helemaal leeg zijn. Gebruiksvoorwerpen, zoals speelgoed, tuinstoelen of emmers zijn geen huishoudelijke verpakkingen. Dit wordt dan ook niet mee genomen.

Voorbeelden van plastic verpakkingen zijn:

 • Plastic tasjes, zakken en folies;
 • Kuipjes, bekers en bakjes;
 • (Knijp-) flessen en flacons;
 • Tubes, potjes en deksels;

De diverse plastic verpakkingen worden in een sorteerfabriek met behulp van diverse technieken gescheiden in verschillende herbruikbare soorten. Daarna gaan de gescheiden plastic verpakkingen naar de eindverwerkers. De eindverwerkers maken er weer nieuwe producten van. Biedt uw plastic verpakkingen leeg aan. Vervuilde plastic verpakkingen zijn minder goed te hergebruiken.

Voorbeelden van verpakkingen van blik zijn:

 • Conservenblikken;
 • Frisdrankblikjes.

Verpakkingen van blik zijn eenmalig in gebruik, maar metaal is eindeloos te recyclen. Een oud blik wordt zo weer onderdeel voor bijvoorbeeld nieuwe blikjes. Biedt uw blik leeg aan. Platmaken van blik zorgt ervoor dat uw container of zak minder snel vol is.

Voorbeelden van sap- en zuivelpakken zijn:

 • (Sinas-)Appelsappakken;
 • Frisdrankpakken;
 • Yoghurtpakken;
 • Vla pakken;
 • Melkpakken;
 • Kleine drinkpakjes.

Sap- en zuivelpakken bevatten belangrijke onderdelen om te hergebruiken: papier, plastic en aluminium. De techniek is nu zo ver dat men deze onderdelen van elkaar kan scheiden. Op deze manier wordt er minder afval verbrand en worden meer grondstoffen hergebruikt. Zorg ervoor dat de sap- en zuivelpakken helemaal leeg zijn.

Waar kan het heen?
Als u een container heeft voor plastic verpakkingen dan kunt u uw blik, sap- en zuivelpakken daarin aanbieden. Als u gebruik maakt van de speciale zakken voor plastic verpakkingen, dan kunt u vanaf 1 januari 2015 hier ook blik, sap- en zuivelpakken bij in aanbieden. In een aantal gemeenten kunt u uw plastic, blik, sap- en zuivelpakken naar verzamelcontainers in de wijk brengen.

Meer informatie over het aanbieden van blik, sap- en zuivelpakken bij de plastic verpakkingen is te vinden op www.rova.nl/bliksapzuivel.

De ROVA-app
Naast de online afvalkalender is de gratis ROVA-app beschikbaar. Hiermee zijn de inzameldagen altijd binnen handbereik. Op de ROVA-app kan een herinnering worden ingesteld, op deze manier krijgt men een seintje wanneer de container aan de weg kan. Ook is te lezen waar de afval- en grondstoffen naar toe kunnen. De ROVA-app is er voor de iPhone en voor Android-toestellen en is gratis te downloaden.

Scroll to Top