Nieuwsbrief SallandGlas

glasvezel-over-10-jaar-nog-bereikbaarNa maanden van voorbereidingen, inclusief een maand waarin circa dertig informatiebijeenkomsten zijn geweest, willen we u met deze Nieuwsbrief weer even ‘bijpraten’ over de stand van zaken rond het doel: de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Salland.


Unieke kans
Het grote knelpunt bij de aanleg van glasvezel in het buitengebied zijn de hoge kosten van graven. Die zijn zó hoog dat gewone bedrijven dit niet doen. Dankzij een subsidie van de provincie heeft SallandGlas een plan ontwikkeld, waardoor het in Salland wél kan. Meerdere afdelingen voor Plaatselijk Belangen hebben het initiatief genomen om deze unieke kans te pakken. SallandGlas heeft deze kans verder uitgewerkt.

Waar moeten we aan voldoen?
We hebben uitgerekend dat glasvezel kan worden aangelegd als 60% van de bewoners meedoet. We richten dan een coöperatie op waar iedereen die meedoet, lid van wordt. Anders gezegd: als u meedoet wordt u, samen met alle anderen die zich inschrijven, mede-eigenaar van het netwerk.

Wat gaat het u kosten
Wie zich aanmeldt voor deelname betaalt, gedurende maximaal 20 jaar, een buitengebiedtoeslag van € 14,75 (óf een eenmalige afkoop van € 2500,=, óf vier jaar achtereen een bedrag van € 700,=), plus de kosten van het abonnement. Wat u daarvoor krijgt is een aansluiting tot in de meterkast, zonder extra graafkosten. En de keuze uit twee providers (CanalDigitaal en PlinQ), met meerdere abonnementspakketten. Beide zijn providers waar we achter kunnen staan. Er is al een instappakket vanaf minder dan 50 euro. Op dit moment betalen inwoners in het buitengebied, afhankelijk van de eigen situatie, gemiddeld (!) rond de 70 euro. Ofwel: tegen gelijke kosten krijgt u meer mogelijkheden.

Gelijke monniken, in buitengebied
Het maakt geen verschil of uw woning nu op 10 meter van de weg staat of 100 meter, of nog verder. Door iedereen nu in één keer mee te nemen, kunnen we voordelig aanbesteden en de kosten drukken. Het is NU of Nooit en u kunt zich nu aanmelden via de website www.sallandglas.nl. Let op: U dient zich 2 x in te schrijven:

  1. Dat u lid wilt worden van uw netwerkcoöperatie. De coöperatie wordt geleid door een bestuur dat bestaat uit vertegenwoordigers van de leden, met ondersteuning van een ledenraad. U schrijft u daarmee alleen in voor deelname aan het initiatief van SallandGlas.
  2. Daarnaast moet u zich inschrijven voor een abonnement bij een van de 2 providers. Dat kan via de site van SallandGlas.

Graag uw begrip
Voor meer informatie kunt u terecht op www.sallandglas.nl. Daar staat ook een rubriek met veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij, schroom dan niet deze te stellen door een mail te sturen naar: info@sallandglas.nl. Kleine kanttekening: Er is voor de initiatiefnemers veel werk aan de winkel, waarbij (omdat voorbeelden elders in het land ontbreken) veel onderdelen zelf uitgezocht moeten worden. Dat brengt met zich mee dat gestelde vragen soms ook even op een antwoord moeten wachten. Graag uw begrip daarvoor.

Tot slot:
Wij zijn ervan overtuigd dat ons buitengebied een unieke kans krijgt om voorzien te worden van snel internet. Met glasvezel krijgt u toegang tot uitstekende internet-, telefoon- en tv-voorzieningen, die cruciaal zijn voor de toekomst van het platteland. Onze oproep, en advies, is: schrijf u vandaag nog in, zodat we eind 2015 kunnen zeggen: Salland, klaar voor de toekomst. Centraal in de regio zullen inschrijfmogelijkheden komen waar ook de providers aanwezig zullen zijn. Plaats en datum worden nader bekend gemaakt.

Scroll to Top