Kwartiermakers tegen leesachterstand

Vergroot-je-wereldDe A. Bosschool doet mee aan een nieuw nationaal initiatief dat leesachterstand wil terugdringen. Onze leerkrachten gaan met onze leerlingen en ouders aan de slag om nog meer aandacht te besteden aan lezen. Wij starten daarom een dagelijks leeskwartier.

Wij sluiten ons daarmee als Kwartiermaker aan bij een nieuw nationaal initiatief om 15 minuten lezen per dag te promoten. De bedoeling is dat we met dit leesritueel kinderen nog beter laten ervaren hoe leuk lezen is en dat ze ook zelf merken dat hun leesprestaties vooruitgaan.

Geschiedenis, taal, topografie, rekenen: alles staat of valt met leesvaardigheid. Kinderen ontwikkelen zich sneller en beter als ze goed kunnen lezen. Met een kwartier lezen per dag ontwikkelt een kind een grote woordenschat, goed taalbegrip en lezen wordt vaak nog leuk ook! Het klinkt allemaal zo vanzelfsprekend. En toch verlaat meer dan 10 procent van de Nederlandse kinderen de basisschool met een taalachterstand die ze nooit meer inhalen. Een kwartier lezen per dag maakt al een wereld van verschil. Een aantal bedrijven en organisaties heeft daarom de handen ineengeslagen. Als Kwartiermakers gaan zij scholen, kinderen en ouders helpen met hun dagelijks leesritueel.

Onze basisschool maakt dankbaar gebruik van dit aanbod. Voor onze kinderen is er al leesaanbod en onze leerkrachten en leescoördinatoren doen al heel goed werk. Toch geloven ook wij dat er nog meer kan gebeuren. Niet alleen op school, maar ook thuis. Onze school kan gebruikmaken van leespakketten en voorlichtingsmateriaal dat het netwerk aanbiedt. Wij gaan de scores op AVI voorafgaand en tijdens het programma meten. We hopen dan natuurlijk al snel betere resultaten te zien. En we gaan op een scorebord bijhouden hoeveel we lezen. Want ook die score motiveert om te gaan lezen.

Voor aanvullende informatie kunt u terecht op www.lees15minutenperdag.nl.

 

Scroll to Top