Kerst vieren in de Nicolaas …

glas‘Eenmaal zal het heelal de maatstaf overnemen van het kleine hart dat in Bethlehem begon te kloppen’. Deze hoop draag ik al jaren met mij mee. Ze stond dit jaar te lezen in mijn agenda bij zondag 21 december. Blijkbaar zijn er méér die dit geloven. In elk geval de samenstellers van mijn agenda.

Zij schrijven deze woorden toe aan dominee Okke Jager (1928-1992). Ach ja, die kon het altijd al mooi zeggen! Hopelijk wordt het net zo waar als het hier mooi is gezegd.

Ik denk aan het blauwe raam in het koor van de Nicolaaskerk, waar middenin de kleine Jezus staat afgebeeld. Aardig ventje, vriendelijk hoofd, meer rond dan stijl, daar houd ik van. Beetje wijs voor zijn leeftijd. Hij houdt zijn armen gevouwen boven het kleine hart. Zijn rechter wijsvinger op de lippen. Behoedt hij het geheim … dat eenmaal het heelal de maatstaf  overnemen zal van zijn kleine hart dat in Bethlehem begon te kloppen? Maria draagt hem op handen, tilt hem hemelhoog het heelal in? Rechtsonder zie je nog net drie vingers van de rechterhand van Jozef, waarmee hij een brandende kaars vasthoudt. Zo laat hij licht vallen op het gelaat van Jezus. Dat is een nuchter detail.

Op tal van middeleeuwse schilderijen staat de kleine Jezus afgebeeld als zélf het lichtend middelpunt. Het licht straalt je vanuit de kribbe toe. Een mooie suggestie, maar daardoor wordt de afstand tussen hem en ons wel bovennatuurlijk groot. Inderdaad, de nuchterheid van Jozef bevalt me wel. Geen hocus pocus. Gewoon licht werpen op wat Jezus ons zeggen wil. Daar gaat het om!

Kerstmis vieren in de Nicolaas …? Dat kan! Ik nodig u uit om onze samenkomsten bij te wonen in de kerstnacht (22.00 uur), op kerstmorgen (10.00 uur) en tijdens de jaarwisselingdienst op zondagmiddag 28 december om 17.00 uur. Met een vriendelijke groet namens de PG-Wesepe,

Reinier Gosker

 

 

Scroll to Top