Informatie glasvezel buitengebied

SallandGlas-logoNa een intensieve periode van voorbereiden en scherp-zijn-op-kansen is het zover. Bij voldoende deelname zal het buitengebied van Salland, dus ook Wesepe, in 2015 worden aangesloten op glasvezel. Inwoners van het buitengebied en de Raalterweg en omgeving krijgen dan dezelfde voorzieningen op het gebied van internet, telefoon en televisie als de inwoners in de kern van Wesepe.

Onlangs maakte het bestuur van SallandGlas bekend dat de aanleg van glasvezel mogelijk is. Mede door de bijdrage van de Provincie Overijssel blijven de maandelijkse kosten voor de gebruiker op een aantrekkelijk niveau. Overstappen naar glasvezel heeft vele voordelen, we sommen er hier alvast een aantal op:

 • Keuze voor meerdere providers door een open netwerk. Welke dit zijn maken we zo spoedig mogelijk bekend;
 • Keuze in verschillende abonnementen, dus variatie in internetsnelheid, aanbod televisiezender en bijvoorbeeld de gesprekskosten van bellen tegen een vaste prijs;
 • Constante kwaliteit, ook bij gebruik van meerdere apparaten tegelijk;
 • Televisiekijken in HD kwaliteit en interactieve TV mogelijk, ook bij slecht weer goed beeld;
 • Meerdere televisies aansluiten mogelijk;
 • Videogesprekken met bijvoorbeeld Skype of Facetime;
 • Thuiswerken met een stabiele online verbinding is nu mogelijk;
 • Bedrijf aan huis? Ondenkbaar zonder een goede internetverbinding;
 • Grote bestanden up- en downloaden met dezelfde hoge snelheid, ook uw fotoboek kan dus snel online besteld worden. Uiteraard mede afhankelijk van het abonnement dat u afneemt;
 • Bij drukte op het internet geen last van de buren, dus geen gedeelde capaciteit zoals bij adsl of coax;
 • Ondersteuning en hulp van provider voor een soepele overstap;

Ervaringen
Inwoners van de kern Wesepe weten het al even. Enige ervaringen: “Voorheen was thuiswerken voor mij bijna niet mogelijk, maar sinds ik een glasvezelaansluiting heb gaat dat prima. Grote bouwtekening, foto’s, video’s en andere documenten kan ik lekker snel, zowel uploaden als downloaden van ons bedrijfsnetwerk. Ideaal.” Iemand anders vertelde:”Ik heb nu alles bij één aanbieder en ontvang maandelijks maar één rekening, wel net zo gemakkelijk”. Bedenkt u zich ook dat een glasvezelnet mogelijkheden of kansen biedt die bij ADSL niet kunnen: bijvoorbeeld videoconference, kerktelefoon of zelfs kerkvideo.glasvezelnetwerk

Wie is dat eigenlijk, SallandGlas
SallandGlas is een initiatief voortgekomen uit Plaatselijke Belangen in de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer. In deze drie gemeenten zijn de meeste dorpskernen eerder al aangesloten op glasvezel. Het was toen voor de commerciële marktpartijen financieel niet mogelijk om het buitengebied mee te nemen, vanwege de hoge graafkosten. SallandGlas berekende dat een aansluiting in het buitengebied ruim vierduizend euro kostte en ging op zoek naar extra middelen. Dankzij de steun van de provincie Overijssel en de verwachte medewerking van de drie gemeenten, is de aanleg mogelijk geworden en zal SallandGlas zelf een netwerkcoöperatie oprichten. Iedereen die zich aanmeldt voor een aansluiting, wordt lid van de coöperatie en dus feitelijk een stukje mede-eigenaar. Het wordt dus een glasvezelnetwerk vóór en door Salland.

Kosten
SallandGlas maakt onderscheid tussen de volgende groepen. Iedereen in het buitengebied, ongeacht de afstand van de woning tot de weg kan aangesloten worden, tegen betaling van een buitengebiedtoeslag van € 14,75 per maand gedurende 20 jaar. Men kan ook kiezen voor betaling van € 2500,= in één keer, in plaats van de maandelijkse toeslag. Bedrijven op bedrijventerreinen betalen eenmalig een toeslag van € 3000,= (excl. BTW) en worden dan ook meegenomen.

Kernen waar geen glasvezel ligt, maar coax (kabel) wel, kunnen ook worden aangesloten op het nieuwe glasvezelnetwerk. Daar hoeft géén toeslag betaald te worden. Feitelijk kan dus iedereen in Salland die nu geen glasvezel heeft, dat eind 2015 wel hebben. Om misverstanden te voorkomen: naast de genoemde buitengebiedtoeslag – indien van toepassing – betaalt men ook de normale abonnementskosten voor de provider. Hoeveel dat is, is uiteraard afhankelijk van het pakket waarvoor men kiest.

Informatiebijeenkomsten
Plaatselijk Belang Wesepe en SallandGlas nodigen u van harte uit op de informatiebijeenkomsten. De eerste informatie geven we tijdens de jaarvergadering van Plaatselijk Belang Wesepe op 12 november, aanvang 20.00 uur in het Wapen van Wesepe. Daarna volgen nog drie informatiebijeenkomsten. Deze beginnen telkens om 20.00 uur in het Wapen van Wesepe.

 • Op dinsdag 18 november voor bewoners van het buitengebied ten oosten van de Raalterweg;
 • Op donderdag 20 november voor bewoners van het buitengebied ten westen van de Raalterweg;
 • Op maandag 24 november voor bewoners van de Raalterweg e.o. die wel een Ziggo-aansluiting hebben maar nog geen glasvezel-aansluiting.

Als u op de avond die voor uw gebied bestemd is verhinderd bent, bent u van harte welkom op één van de andere avonden.

Mogen we rekenen op uw komst?

                                                      Het is tenslotte een eenmalige kans!

Scroll to Top