Gedachtenisdienst en Halloween Kinderfeest

De-Blauwe-OlifantAls Blauwe Olifant ben ik van plan een kinderfeest te organiseren in Wesepe. Na de Familievoorstelling Het Dorp had ik toch niks meer te doen. Dus bedacht ik iets nieuws. Als overal in Salland Halloween gevierd wordt, ga ik voor de kinderen in Wesepe een Hongertocht en Spookmaaltijd organiseren.

Ik houd de rest van mijn plan nog even geheim. Maar je zult nog van me horen, daar kun je op rekenen! Eén ding zal ik je alvast verklappen. Op zondagmiddag 9 november gaat het gebeuren. Noteer de datum maar in je agenda.

Al eeuwenlang zijn mensen gewend om begin november stil te staan bij begin- en eindpunt van het leven. We zijn immers een leven lang op aarde en dan gaan we dood. Net als alle planten en dieren. Doodgaan hoort bij het leven. Maar je bent niet zomaar weg. Nee, de mensen die achterblijven denken nog vaak aan je. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Maar eenmaal per jaar doen we dat samen.

Elders in de wereld brengen mensen op de eerste of tweede november een bezoek aan het kerkhof. In de avondschemering branden ze er een kaarsje voor de doden. Best griezelig. In de kerk noemen we die dagen Allerheiligen en Allerzielen. Tegenwoordig vieren veel mensen Halloween. Maar eigenlijk is dat net zoiets, want de naam ‘Halloween’ komt van het Engelse ‘All Hallows eve’, waarmee de vooravond (eve/evening) van Allerheiligen wordt aangeduid.

Als geloofsgemeenschap rond de Nicolaaskerk houden we op zondag 2 november om 11.00 uur (!) onze jaarlijkse Gedachtenisdienst. We nodigen alle dorpsgenoten (en dus ook u of jou) uit om deze eeuwenoude traditie voort te zetten. Wij doen dat in de vorm van een openbare viering, waarbij een ieder die een overledene wil gedenken welkom is. Door het vertellen van verhalen, het zingen van liederen, door stil te zijn en een kaars of waxinelichtjes aan te steken, hopen we een goede vorm te vinden waarin wij onze gestorvenen herdenken en eren.

Deze samenkomst vindt plaats op zondag 2 november om 11.00 uur in de ochtend. Een week later houden we het bovengenoemde kinderfeest. U bent van harte welkom!

Reinier Gosker

Scroll to Top